Környezetbarát technológiák

Napkollektoros rendszerek:

A napkollektorok a Nap energiáját hőenergiává alakítják át, amivel használati meleg vizet készíthetünk. Felhasználási területei: tisztálkodás-zuhanyzás, mosogatásra, mosás, uszodák

vízhőmérsékletének fenntartása, fűtésrásegítés. Célszerű felhasználási helyei: Családi házak, Uszodák, Szállodák, Konyhák, Közfeladatot ellátó intézmények: Óvodák, Iskolák, Szociális intézmények és minden olyan más intézmény ahol nagyobb melegvíz-igény merül fel.

Működését a szöveg melletti ábrán mutatjuk.

 

 

 

 

 

Napelemes rendszerek:

A napelemek a Nap sugárzási energiájának közvetlenül villamos energiává, azaz elektromos árammá történő átalakítását értjük. A napelem fény hatására működik, így közvetlen vagy közvetett (az égboltról érkező) napsugárzás, illetve egyéb fényforrás hatására is. Ezért óriási a jelentősége a napelemek tájolásának. Ideálisnak tekinthető a déli fekvés, 25-40° dőlésszöggel. Ezektől az irányoktól az eltérés természetesen teljesítményben való csökkenést okoz. Az említett elektromágneses sugárzás a napelem alapanyagát képező félvezetőben szabad töltéshordozókat hoz létre, amelyek hatására a napelem fémelektródáin feszültségkülönbség keletkezik. Ha a fémelektródákat külső áramkörön keresztül összekapcsoljuk, akkor a napelem megvilágításának hatására a külső áramkörben azzal arányos mértékű egyenáram folyik. Az áram nagyságát a keletkezett szabad töltéshordozók száma határozza meg, feszültség pedig az alapanyag jellegétől függ. A termelt egyenáramot egy megfelelő inverterrel a kívánt feszültségű és frekvenciájú váltóárammá tudjuk alakítani. 

Elektromos hálózatra kapcsolható napelemes rendszer esetén a berendezés egy arra alkalmas inverteren keresztül össze van kötve az utcai hálózattal, amelynél egy „ad-vesz” méróra kerül közbeiktatásra, a termelt, fel nem használt villamos áramot a helyi áramszolgáltató megvásárolja, az órán mért mennyiség alapján. A hálózatra kapcsolt rendszer előnye, hogy napos időben, akkor is termeli az áramot, ha nincs fogyasztás, és akkor fogyaszthatjuk el, amikor szükség van rá. Ezek a rendszerek a mindennapi élet és a gazdaság bármely területén alkalmazhatóak, telepítésük egyszerű, karbantartást nem igényelnek, működésük egyetlen szükséges eleme a napfény.

Működését a szöveg melletti ábrán mutatjuk.

Magyarországon viszonylag nagy az éves napsütéses órák száma (több mint 2100).

 

 

 
 

Hőszivattyús rendszerek:

A levegő-víz hőszivattyú egy megújuló energiaforrást használ: a levegőt. Egy hűtőközeget tartalmazó zárt rendszerben kivonja a hőt és egy magasabb hőmérsékletre emeli. Ezt a hőt egy hőcserélő segítségével eljuttatja a lakás központi elosztórendszerébe. A hibrid változata azon újgenerációs fűtő- és légkondicionáló rendszerek tagja, melyek megújuló, ingyenes energiaforrást - levegőt - használnak a lakás fűtésére vagy hűtésére, illetve a meleg víz előállítására. A hagyományos fűtési rendszerekhez képest akár 75%-os energia megtakarítást is elérhetünk.

A hibrid hőszivattyú a levegő-víz hőszivattyús technológiát kombinálja a kondenzációs gázkazán technológiával, az energiaárak (elektromos áram, gáz), hőszivattyú hatékonyság és hőterhelési követelmények figyelembe vételével kiszámolja az optimális működési módot, ezáltal 35%-kal jobb fűtési hatékonyságot biztosít, ami jelentős költség megtakarítást eredményez.

Működését a szöveg melletti ábrán mutatjuk.

 

 

DREAM Way
© DREAM Way